top of page
  • Skribentens bildBozena Fatyga

Att hantera ensamhet som mamma: strategier för att hitta stöd och gemenskap i en utmanande tid.


Ensamhet är inte alltid detsamma som att vara ensam. Ofta handlar det om att känna sig frånkopplad från omvärlden och att uppleva att den verklighet som vi lever i inte riktigt duger.


Det är en känsla som kan utgöras av en blandning av nedstämdhet, längtan, oro, frustration och ilska. Det är en påminnelse om att vi som människor är flockdjur och att vi värdesätter kontakt med andra för att känna oss delaktiga i samhället.

Att känna sig ensam kan vara en signal om att det finns ett behov av att söka mer meningsfulla och tillfredsställande sociala relationer.





Aldrig själv men ändå ensam


Människan är en social varelse och för att vi ska trivas och må bra behöver vi gemenskap, samvaro och nära relationer. Att känna sig ensam kan därför vara en obehaglig och skrämmande upplevelse, något som signalerar att något är fel och som vi gärna vill undvika. Det är helt naturligt att sträva efter sociala kontakter och att söka sig till människor som ger oss trygghet, glädje och meningsfullhet i tillvaron.


Det är tyvärr ganska vanligt att mammor känner sig ensamma, trots att de alltid har sällskap av en (liten) människa inom armens räckvidd. En orsak till känslan av ensamhet kan vara att man känner sig isolerad från vänner och familj, som kanske inte förstår ens situation eller inte har tid att umgås.


Det kan också handla om att man känner sig överväldigad av ansvaret och utmaningarna som moderskapet innebär och inte har någon att dela dem med. Att jämföra sig med andra mammor som verkar ha det bättre eller lättare kan också bidra till känslan av ensamhet och otillräcklighet.


En annan faktor som kan spela in är att man känner sig uttråkad eller fast i en rutin och saknar stimulans och variation i sitt liv. Att ha ett litet barn kan göra det svårt att hitta tid och energi för att göra saker som man tidigare tyckte om eller som kändes meningsfulla.

Dessutom kan det vara så att man känner sig osäker på sin identitet och roll som kvinna och inte har tid eller möjlighet att ta hand om sig själv eller följa sina egna intressen.





Fyra tips för att hantera ensamhet i mammalivet


Att känna sig ensam som mamma är inte enbart en känsla utan också en viktig signal om att det finns ett behov av att söka mer meningsfulla och tillfredsställande sociala relationer. Det kan vara en utmaning att hitta tid och energi för att göra detta men det är viktigt att prioritera och ta hand om sig själv. Att delta i föräldragrupper, ta kontakt med andra mammor i samma situation eller att engagera sig i lokala aktiviteter kan vara ett steg i rätt riktning.




#1 Sätt ord på dina känslor.


Ensamhet får oss att vända oss inåt – dra oss undan från andra och undvika att dela med oss av hur vi mår. Att uttrycka våra känslor, även om vi (eller de) inte har någon aning om hur man ska "lösa" saker, hjälper oss att må bättre.


Börja med din partner. Hen kanske inte har en susning om hur du känner dig! Försök att säga något i stil med:

"Jag känner mig ensam. Alla mina relationer har förändrats och jag vet inte vad jag ska göra åt det. Jag vet att du är här, men jag känner mig inte nära dig. Kan vi prata om vad jag behöver just nu?"


Om du inte är redo att prata med din partner kan det vara bra att börja med någon annan som stöttar dig.

Eller om du behöver få ordning på dina tankar och känslor kan du prova att skriva ner dem! Att skriva kan vara ett stort avlastning och kan hjälpa oss att klura ut vad vi egentligen vill säga till de som stöttar oss.


När vi faktiskt vet vad vi känner och behöver är det mycket lättare att kommunicera det till en annan person.


#2 Acceptera förändringar i dina vänskapsrelationer.


Vänskapsrelationer förändras i takt med att vi förändras. När du går in i en ny fas i livet är det helt normalt att både förlora och få nya vänner.


Att ta sig tid att söka upp likasinnade vänner som är i samma livssituation kan kännas jobbigt men det gör stor skillnad. Vänner som förstår dig och vad du går igenom. relationer som inte framkallae skuldkänsla när du ställer in eller ombokar på grund av dina alla möjliga sjukdomar som dina barn tar med sig från förskolan.


Prova också att berätta för dina vänner som inte är föräldrar. Om de inte själva har barn kanske de inte ens vet att du har det tufft och att er vänskap behöver justeras lite. Det är okej att be om det du behöver. Försök att inleda samtalet på följande sätt:


"Jag känner mig ensam och upplever en inre konflikt mellan min önskan att finnas där för mina barn och min längtan efter att tillbringa tid med dig och vår vänskap. Jag uppskattar verkligen båda delarna och undrar om vi kan tänka tillsammans för att hitta en lösning på detta. Jag skulle verkligen uppskatta ditt stöd."


#3 Sänk dina krav


Revidera dina inre krav och förväntningar på dog själv som förälder. Jämför dig inte med den glada mamman på instagram. Alla kämpar, även om de inte visar det. Du är den bästa mamman för ditt barn.


Var inte för hård mot dig själv! Ingen dömer dig mer än du själv.

Om din bebis missar en tupplur för att du vill gå ut och äta lunch med vänner, kommer hen att överleva. Om du lämnar en flaska med ersättning till din svärmor eller barnvakt så att du kan gå ut, kommer din bebis fortfarande må bra. Att ta hand om sig själv gör dig till en bättre mamma.


#4 Prata med en professionell.


Som mamma kan det vara lätt att känna sig överväldigad av ansvaret och utmaningarna som moderskapet innebär. Även om samhället ofta framställer mammor som superhjältar som kan klara av allt, är det viktigt att komma ihåg att vi också är människor med mänskliga känslor. Att känna sig ensam, överväldigad eller nedstämd är därför helt normalt.


Om du känner att du har försökt allt men fortfarande kämpar med känslor av ensamhet, ångest eller nedstämdhet, är det viktigt att veta att det finns hjälp att få. Ett av de första stegen du kan ta är att prata med din BVC-sjuksköterska eller en psykolog. De kan erbjuda stöd och vägledning för att hjälpa dig att hantera dina känslor och återfå balansen i ditt liv.

Så om du känner att du behöver hjälp, tveka inte att söka den - det kan vara ett viktigt steg mot att hitta en mer tillfredsställande vardag.





Sammanfattningsvis


Det är vanligt att mammor känner sig ensamma trots att de har sällskap av sina barn. Orsakerna kan vara olika, till exempel isolering från vänner och familj, överväldigande ansvar, brist på stimulans och variation, samt osäkerhet om sin identitet. För att hantera ensamheten är det viktigt att söka meningsfulla sociala relationer, att uttrycka sina känslor och behov, att acceptera förändringar i vänskapsrelationer och att sänka sina krav. Det kan vara en utmaning att göra dessa saker men att ta hand om sig själv är avgörande för att hitta en balans i mammalivet. Att ta hand om sig själv och sina behov kan vara nyckeln till att må bra som mamma.




43 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page