top of page
  • Skribentens bildBozena Fatyga

Hur du kan stötta någon med depression?Depression är en vanlig psykisk sjukdom som kan drabba vem som helst. Men hur kan du hjälpa någon som är deprimerad? I den här artikeln får du tips på hur du kan stötta någon med depression.

Depression är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna i Sverige, och den drabbar både unga och gamla, kvinnor och män. Att leva med depression är inte lätt, och det kan vara svårt att veta hur man ska hjälpa någon som är deprimerad. Men det finns saker som du kan göra för att visa att du bryr dig och förstå personens situation. Här är några tips från experterna på hur du kan stötta någon med depression.


Känn igen symptomen på depression


Depression kan visa sig på olika sätt, men några vanliga tecken är att personen känner sig ledsen, trött, orkeslös, ointresserad av saker som hen brukade tycka om, har svårt att sova eller äta, har ont i kroppen, känner sig värdelös eller har tankar på att skada sig själv. Om du märker att någon i din närhet har dessa symtom under en längre tid, kan det vara ett tecken på att hen är deprimerad.


Våga fråga


Om du misstänker att någon är deprimerad är det viktigt att du visar att du bryr dig och vill hjälpa. Det är viktigt att ta din oro på allvar. Förmedla hur du uppfattar situationen utan att påstå saker om personen. Försök istället uttrycka vad du har sett och att du vill veta hur personen mår.


När du väl har tagit kontakt, se till att vara lyhörd och undvik att avbryta. Undvik också att ge råd eller förslag utan att först fråga om det är ok. " Lyssna sedan på vad personen har att säga utan att avbryta, döma eller ge råd för att ge personen en chans att öppna upp och prata om sina tankar och känslor. Visa empati och förståelse genom att säga saker som "Det låter jobbigt" eller "Jag finns här för dig".


Du kan exempelvis fråga: "Hur mår du?" eller "Jag har märkt att du inte verkar vara dig själv på sistone, är allt bra med dig?

Om personen inte vill prata, visa att du bryr dig och att du finns där för dem vid ett annat tillfälle. Försök att komma överens om en tid eller säg att du kommer ta ny kontakt. Det kan vara mycket viktigt för en som mår dåligt att veta att någon annan anstränger sig för att höra av sig och förstå hur man har det.


Vad är viktigast att förmedla till någon som mår psykiskt dåligt?


När man pratar med någon som mår psykiskt dåligt är det viktigt att förmedla att det är en vanlig situation som kan hända vem som helst och att det inte är ett tecken på personlig svaghet. Det kan kännas överväldigande och svårt, men man kan ta sig igenom det. Det är också viktigt att betona att personen inte behöver kämpa ensam utan kan söka stöd från professionella eller från sina nära och kära om dem finns tillgängliga.


Tänk att den berättelsen handlar inte om dig, utan om den som berättar. Det kan hjälpa dig att känna dig mer förberedd och trygg inför situationen.

Förbered dig på att du kan känna rädsla och andra obekväma känslor som tomhet, ledsamhet eller irritation. Det är vanligt att känna sig otillräcklig eller osäker på vad man ska säga eller göra. Försök att låta dessa känslor och tankar vara och acceptera dem som en naturlig del av processen. Du behöver inte agera på vad du känner utan låt dem bara vara och notera dem utan att göra något med dem.Vårda relationen


När du försöker hjälpa någon som lider av depression är det viktigt att vara medveten om att goda relationer kan spela en avgörande roll för deras välbefinnande. Att regelbundet ta kontakt med personen, genom att ringa, sicka sms eller träffa dem någon per gång per vecka kan hjälpa till att minska deras känsla av isolering och ensamhet. Men tvinga inte personen att delta i sociala aktiviteter om de inte känner sig redo eller villiga.


Ibland kan det bara handla om små saker som att bjuda på ett leende eller en kram.

Genom att vårda relationen och hålla kontakten kan du bidra till känsla att de inte är ensamma i sin kamp mot depressionen. Relationer är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för psykisk hälsa och grunden till vår livsglädje, vilket motverkar oro och nedstämdhet.


Hjälp personen att aktivera sig


Om man är deprimerad kan det vara svårt att ta sig upp ur sängen eller göra något alls. Men det är viktigt att personen inte isolerar sig eller ger upp sina intressen helt. Du kan hjälpa den att aktivera sig genom att erbjuda hjälp med vardagssysslor som att handla mat, tvätta eller ta hand om ett husdjur. Du kan också motivera personen att gå ut och träffa andra människor, till exempel genom att bjuda in hen på fika, en promenad eller en filmkväll.


Utöver att uppmuntra personen att prata om sina känslor och oro, kan fysisk aktivitet vara en annan viktig faktor för att hantera stress och förbättra humöret. Att röra på sig kan frigöra endorfiner som kan ge en känsla av lycka och välbefinnande. Det behöver inte vara något krävande eller avancerat, det kan vara så enkelt som en promenad runt kvarteret eller att ta trapporna istället för hissen när ni promenerar tillsammans.


Försök att hitta en aktivitet som personen verkligen tycker om och som passar in i deras livsstil och schema. Det kan vara till hjälp att erbjuda att göra aktiviteten tillsammans, för att skapa en positiv och stödjande miljö. Genom att uppmuntra till fysisk aktivitet kan du hjälpa personen att hantera sin stress på ett hälsosamt sätt och samtidigt stärka era relation.


Uppmuntra till att söka hjälp


Depression är en sjukdom som kräver behandling, precis som vilken annan sjukdom som helst. Det finns olika behandlingsalternativ som läkemedel, psykoterapi eller internetbaserad terapi. Du kan hjälpa personen att hitta rätt vårdgivare genom att söka information på nätet eller ringa till 1177 Vårdguiden (https://www.1177.se/). Du kan också erbjuda dig att boka tid åt personen, följa med hen till besöken om hen vill det eller följa upp hur behandlingen går.


 

Ta hand om dig själv


Att stötta någon med depression är inte alltid lätt, men det kan göra stor skillnad för personens livskvalitet och återhämtning. Kom ihåg att du inte är ensam, och att det finns hjälp att få både för dig och personen du bryr dig om.


Har du några egna erfarenheter eller tips på hur man kan stötta någon med depression? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.

51 visningar0 kommentarer

Comentários


bottom of page