top of page
  • Skribentens bildBozena Fatyga

Från utmaningar till möjligheter: medvetet föräldraskap kan hjälpa dig hantera vardagsstressenMindful parenting betyder inte att du måste meditera, vara perfekt hela tiden eller aldrig bli frustrerad med dina barn. Precis som många andra former av mindfulness är det en övning och något som man kan träna på. Läs mer i detta blogginlägg om vad det handlar om!


Medveten föräldraskap: Vad är det och hur gör man?


Mindful föräldraskap är ett sätt att vara mer närvarande med sina barn i varje ögonblick, även stressiga sådana.


Att vara närvarande betyder att verkligen uppmärksamma ditt barn. Till exempel att lägga märke till de olika nyanserna av brunt i deras ögon, hur deras naglar har växt sedan du senast såg dem och bevittna deras entusiasm eller svåra känslor med öppenhet och nyfikenhet.


Mindful föräldraskap bygger på mindfulness, eller medveten närvaro, som är en förmåga att vara helt närvarande i nuet utan att döma eller värdera det man upplever.


Det låter kanske enkelt men det är faktiskt en utmaning för många av oss som upplever mycket sterss och frustration i vår vardag. Särskilt som föräldrar kan vi ibland känna oss överväldigade av alla krav, förväntningar och känslor som vi möter i vår roll. Då kan medveten närvaro vara ett kraftfullt verktyg för att hantera vår stress, öka vårt välbefinnande och förbättra våra relationer med våra barn och andra.5 tips för att praktisera medvetet föräldraskap


Mindful föräldraskap är grundat på följande fem principer:


- Lyssna med full uppmärksamhet.

Det innebär att lyssna och observera med hela din uppmärksamhet utan att samtidigt göra något annat, med målet att förstå ditt barns perspektiv och behov.


- Acceptera dig själv och ditt barn utan att döma. Erkänn att alla gör misstag eller inte lever upp till förväntningarna ibland. Istället för att kritisera dig själv eller ditt barn, visa medkänsla och stöd.


- Var empatisk. Det innebär att uppskatta och förstå ditt barns känslor, oavsett vad de är, även om du inte håller med dem. Empati gör det möjligt för dig att hjälpa ditt barn att lära sig att namnge sina känslor och bekräfta hur de känner sig.


- Var medveten om dina egna känslor och reaktioner. Det innebär att du märker när du blir arg, frustrerad eller stressad av ditt barns beteende och tar ett steg tillbaka innan du agerar impulsivt. Det hjälper dig också att välja ett mer lämpligt sätt att svara på situationen.


- Var flexibel. Det innebär att du anpassar dig till olika situationer och behov som uppstår i föräldraskapet. Istället för att hålla fast vid rigida regler eller rutiner, försök att hitta en balans mellan struktur och spontanitet.


Praktiska exempel på medvetet föräldraskap i vardagen


Till exempel, låt oss säga att ditt barn får ett raseriutbrott i en affär. Chansen är stor att du kan känna dig frustrerad, generad eller dömd av åskådare. Detta gör i sin tur att du blir arg eller får dig att döma dig själv som förälder. Men sanningen är att de känslor du känner inte är så hjälpsamma för dig att hantera situationen.


Om du finner dig själv tänka: "Varför är jag en så dålig förälder?" eller "Varför skämmer du ut mig?" är du mer benägna att bli upprörd eller skrika, vilket skapar en större scen och känslomässig upprördhet för dig och ditt barn.

I stället kan du prova att vara en medveten förälder genom att följa dessa steg:


- Titta på frustrationen, genertheten och ilskan du känner och erkänna dem utan att agera på dem. Säg till dig själv: "Jag känner mig frustrerad/ generad/ arg just nu och det är okej."

- Stoppa dig själv innan du reagerar impulsivt och ta några djupa andetag för att lugna ner dig. Säg till dig själv: "Jag behöver inte reagera på det här sättet. Jag kan välja ett annat sätt."


- Lyssna på vad ditt barn säger eller visar med sitt beteende. Försök att förstå varför de är upprörda och visa dem empati. Säg till dem: "Jag ser att du är ledsen/ arg/ besviken just nu och det är okej. Jag är här för dig."


Fördelar med att praktisera mindful föräldraskap


När du praktiserar mindful föräldraskap kan du fungera som ett positivt förebild för ditt barn i att hantera känslor, lösa konflikter och fatta beslut. Genom att visa hur du själv hanterar svåra känslor på ett hälsosamt sätt, kommunicerar och kompromissar på ett respektfullt sätt, och tänker igenom olika alternativ och konsekvenser och agerar i enlighet med dina värderingar kan du hjälpa ditt barn att utveckla värdefulla färdigheter för livet.


Var uppmärksam på ditt barns känslor och visa att du bryr dig. Genom att lyssna aktivt och uppmärksamma ditt barns känslor kan du hjälpa det att utveckla en större medvetenhet om sina egna känslor och behov. Visa empati och försök att se saker ur dess perspektiv. När du är uppmärksam på ditt barns känslor och visar att du bryr dig kan du skapa en trygg och stöttande relation som bygger tillit och öppen kommunikation.


En process som kräver tålamod


En viktig del av medvetet föräldraskap är att ändra hur du ser på utmaningarna som förälder. Istället för att bli frustrerad och stressad över situationen kan du ta ett steg tillbaka och vara mer tålmodig med dig själv och dina barn. Genom att öva på detta kan du gradvis bli bättre på att hantera stressiga situationer och undvika att bli dömande. Fokusera på processen istället för resultatet.


Det vore trevligt om medvetet föräldraskap var en snabb lösning på alla utmaningar i familjelivet. Faktum är att det alltid kommer att finnas dagar där du känner dig frustrerad - men de kan bli färre och längre emellan. Föräldraskap kommer alltid att presentera utmaningar, men du kan ändra sättet du ser på dem.


Att praktisera medvetet föräldraskap är en kontinuerlig process, men genom att vara nyfiken och öppen för förändringar kan du gradvis bli en bättre förälder och skapa en bättre upplevelse för både dig själv och dina barn. Så ta dig tid att öva på medvetenhet och tålamod, och se hur det kan förändra ditt föräldraskap på ett positivt sätt.Hantera stressiga situationer och njut av de roliga stunderna


Medveten föräldraskap är inte lämpligt i situationer där det finns en omedelbar risk för ditt barn som kan hamna i farlig situation eller där den omedelbara reaktionen på dina känslor krävs för att förebygga fara eller skada.


Det finns också tillfällen - till exempel under ett gräl med ditt barn - när du kan behöva ytterligare verktyg eller strategier för att hantera situationen.


Att vara en medveten förälder kan hjälpa dig att vara en nyfiken och grundad vittne till att dina barn har ett gräl. Det kan hjälpa dig att vara avsiktlig med hur du deltar i den här interaktionen.


Medveten föräldraskap handlar inte bara om att hantera stressiga situationer utan också att njuta av de glada och roliga stunderna med ditt barn. När ni leker, läser eller kramas kan du genom att vara närvarande och uppmärksam skapa en starkare relation med ditt barn och skapa minnen som ni båda kan glädjas åt.Sammanfattning


Medveten föräldraskap är inte alltid lätt eller naturligt. Det kräver övning, tålamod och självmedkänsla. Men det kan också vara mycket givande och roligt. Det kan hjälpa dig att skapa en starkare och mer kärleksfull relation med ditt barn, samtidigt som du tar hand om dig själv.


När ditt barn får ett raseriutbrott, bråkar med sina syskon eller vägrar att äta kan det vara svårt att hantera situationen. Medveten föräldraskap kan hjälpa dig att hantera dessa utmaningar genom att vara närvarande och uppmärksam på ditt barns behov och känslor.


Genom att vara en medveten förälder kan du visa ditt barn att du respekterar och accepterar dem som de är.


Om du vill lära dig mer om medveten föräldraskap och hur du kan tillämpa det i din vardag, kan du följa min blogg där jag kommer att dela mina erfarenheter, tips och råd. Du kan också kontakta mig om du har några frågor eller kommentarer. Jag ser fram emot att höra från dig!16 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page