top of page
  • Skribentens bildBozena Fatyga

Vad är verklighetsglappet och hur kan du hantera det?

Har du någonsin känt dig vilse i verkligheten efter att livet har slagit till? Det är då verklighetsglappet kan uppstå. Men vad är det egentligen?


Verklighetsglappet är en känsla av att det som händer inte riktigt stämmer överens med ens förväntningar och önskningar. Det kan upplevas som en känsla av att vara "ur fas" eller "ur synk" med omgivningen. Den kan leda till obehagliga känslor som ångest, oro och nedstämdhet. Ofta försöker man undvika dessa känslor genom att kontrollera sina tankar och känslor eller genom att undvika situationer som kan trigga dem.


I det här blogginlägget ska vi titta närmare på vad verklighetsglappet är, varför det uppstår och hur du kan hantera det på ett mer konstruktivt sätt.Vad orsakar verklighetsglappet?


Vi har alla upplevt sådana stunder då livet plötsligt slår till, hårt och smärtsamt. Vi kämpar för att hålla oss på fötter men ramlar omkull ibland. Både små och stora smällar inträffar med jämna mellanrum. Och dem gör ont.


Vi hamnar ibland i ett verklighetsglapp när verkligheten inte är som vi tror eller hoppas att den ska vara och om den skillnaden blir för stor och vi känner oss vilse i vår egen tillvaro. Ju större verklighetsglappet desto större smärta.


Läkare, författare och ACT-terapeut Russ Harris definierar verklighetsglappet som en känsla av att det som händer inte riktigt stämmer överens med ens förväntningar och önskningar. Han menar att verklighetsglappet kan uppstå efter en svår händelse, som en traumatisk upplevelse, men också i vardagliga situationer där ens förväntningar inte möts.


Några exempel på situationer som kan skapa verklighetsglapp är:


- Att bli lämnad av sin partner

- Att förlora sitt jobb

- Att bli sjuk eller skadad

- Att misslyckas med ett mål

- Att bli utsatt för mobbning eller diskriminering


Hur påverkar verklighetsglappet våra tankar?


Vår inre pratmaskin producerar berättelser dagarna in och ut. Hjärnan berättar saker för oss, de som är sanna kallar vi för fakta men våra tankar består egentligen bara till en liten del av fakta. De rymmer massa åsikter, olika idéer, teorier, målsättningar, dagdrömmar, förutsägelser och så vidare. Massa ord och bilder som förmedlar information.


Hur ofta drar din hjärna iväg dig i berättelser som handlar om missnöje och oro eller ångest? Hur ofta blir du stressad, arg eller besviken bara av att tänka?


Det är som att hjärnan är speciellt förtjust i att tänka på alla smärtsamma händelser i det förflutna eller att oroa sig för framtiden och upprätthålla oss vid vårt aktuella verklighetsglapp. Det är helt normalt för hjärnan att bete sig så här. Det är dock olyckligt eftersom vi antingen kämpar emot våra egna tankar eller dömer oss själva hårt för att vi tänker på det sättet.


Men tänk om man skulle kunna skifta perspektiv!


Att tänka på hjärnan som är en skicklig berättelse-producent som struntar helt och hållet om just den här historien gagnar dig eller inte. Den ska bara fånga din uppmärksamhet. Även om vi har hört samma historia om och om igen, tusentals gånger så tappar vi sällan intresse för våra tankar.


Istället så grubblar vi, ältar, stressar upp oss eller går igenom någonting i våra tankar om och om igen.


Testa att namnge den berättelsen som din hjärna producerar. Stanna upp och andas och observera. Döp berättelsen till något som hjälper dig att särskilja den från dig själv, något som gör att du kan ta ett steg tillbaka och se den för att den är dvs en kedja av ord och bilder. Till exempel: "Jag har en tanke om att jag är värdelös" eller "Jag har en klump i magen".


Hur kan du hantera verklighetsglappet?


Verklighetsglappet är en normal reaktion på en svår händelse och det är inte något fel eller konstigt med en sådan reaktion. Det är viktigt att vara snäll mot sig själv och ta sig tid att bearbeta det som har hänt.


Det finns dock några strategier som kan hjälpa dig att hantera verklighetsglappet på ett mer konstruktivt sätt och göra val som är mer i linje med dina värderingar och mål i livet.

Här är några tips:


1. Acceptera dina tankar och känslor.

Försök inte att förneka, döma eller kämpa emot det du känner. Det är naturligt att känna sig ledsen, arg eller rädd när något jobbigt händer. Genom att acceptera dina tankar och känslor kan du minska deras makt över dig och skapa utrymme för andra perspektiv.


2. Observera dina tankar och känslor på ett distanserat sätt.

Försök att se på dina tankar och känslor som om de vore moln på himlen som kommer och går. Du behöver inte fastna i dem eller ta dem för sanning. Du kan också ge dem namn eller beskriva dem med metaforer för att skapa mer distans. Till exempel: "Jag har en tanke om att jag är värdelös" eller "Jag har en klump i magen".


3. Fokusera på det du kan kontrollera.

Du kan inte alltid kontrollera vad som händer i verkligheten, men du kan kontrollera hur du reagerar på det. Fokusera på det du kan göra för att förbättra din situation eller anpassa dig till den nya verkligheten. Till exempel: "Jag kan inte ändra på att min partner har lämnat mig, men jag kan ta hand om mig själv och söka stöd från mina vänner".


4. Gör saker som är meningsfulla för dig.

När verkligheten känns tung och hopplös kan det vara lätt att tappa motivationen och glädjen i livet. Därför är det viktigt att göra saker som ger dig mening, glädje och tillfredsställelse. Det kan vara att umgås med människor du tycker om, utöva en hobby, hjälpa andra eller följa dina drömmar.


Sammanfattning


Verklighetsglappet är en känsla av att det som händer inte riktigt stämmer överens med ens förväntningar och önskningar. Det kan uppstå efter en svår händelse eller i vardagliga situationer där ens förväntningar inte möts.


Verklighetsglappet kan leda till obehagliga känslor som ångest, oro och depression. Ofta försöker man undvika dessa känslor genom att undvika situationer som kan trigga dem.


Genom att acceptera sina tankar och känslor, observera dem på ett distanserat sätt, fokusera på det man kan kontrollera och göra saker som är meningsfulla för en kan man hantera verklighetsglappet på ett mer konstruktivt sätt och leva ett fullt liv.


Jag hoppas att du har fått några nya insikter om verklighetsglappet och hur du kan hantera det. Om du vill läsa mer om detta ämne rekommenderar jag dig att läsa boken "The Reality Slap" av Russ Harris.


Harris, R. (2012). The Reality Slap: Finding Peace and Fulfillment When Life Hurts. New Harbinger Publications.

23 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page